Zapiekanka z kaszą jaglaną, szynką i brokułami

Mimo, że moi tegoroczni obozowicze Kuchni Artystycznej zdecydowanie preferowali słodkości, udawało nam się od czasu do czasu zrobić coś wytrawnego, zdrowego i smacznego, np. prostą zapiekankę z kaszą jaglaną, szynką i brokułami, jaką widzicie poniżej. Bardzo polecam!

Zapiekanka z kaszą jaglaną, szynką i brokułami

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1.5 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 brokuła
  • 100 g polędwicy sopockiej
  • 1/2 żółtej papryki
  • 100 g startej mozzarelli
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Przepłucz kaszę w ciepłej lub zimnej wodzie. Dodaj bulion i ugotuj do miękkości. Wmieszaj połowę mozzarelli i wyłóż do naczynia żaroodpornego (posmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą).

Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na al dente. Polędwicę i paprykę pokrój w paseczki. Dodaj wszystko do kaszy. Dopraw solą i pieprzem.

Zapiekaj w 180°C stopniach ok. 20 min. Wyciągnij, posyp pozostałym serem i włóż ponownie do piekarnika, aby ser się roztopił.

4 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*