Mimo, że moi tegoroczni obozowicze Kuchni Artystycznej zdecydowanie preferowali słodkości, udawało nam się od czasu do czasu zrobić coś wytrawnego, zdrowego i smacznego, np. prostą zapiekankę z kaszą jaglaną, szynką i brokułami, jaką widzicie poniżej. Bardzo polecam!
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1.5 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 brokuła
- 100 g polędwicy sopockiej
- 1/2 żółtej papryki
- 100 g startej mozzarelli
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Przepłucz kaszę w ciepłej lub zimnej wodzie. Dodaj bulion i ugotuj do miękkości. Wmieszaj połowę mozzarelli i wyłóż do naczynia żaroodpornego (posmarowanego masłem i wysypanego bułką tartą).
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj na al dente. Polędwicę i paprykę pokrój w paseczki. Dodaj wszystko do kaszy. Dopraw solą i pieprzem.
Zapiekaj w 180°C stopniach ok. 20 min. Wyciągnij, posyp pozostałym serem i włóż ponownie do piekarnika, aby ser się roztopił.
Świetne, zabieram się do roboty:)
Daj znać jak smakowała 🙂
Przepis idealny dla mnie, bo akurat w kuchni mam wszystkie składniki 😉 Będę testować!
Powodzenia! Będzie pysznie 🙂