Szybkie, zawsze udające się ciastka z gotowego ciasta francuskiego. Na Obozie Kuchni Artystycznej zrobiliśmy ich dwie wersje. Pierwsza była z zapieczonymi owocami w cieście wyłożonym do foremek muffinkowych + ugotowany budyń dodany na końcu. Druga miała inny kształt i zapiekany był budyń. Świeże owoce wieńczyły dzieło.
- ulubiony budyń (np. waniliowy lub śmietankowy)
- 300 ml mleka
- arkusz ciasta francuskiego
- owoce jagodowe
- migdały i cukier puder do posypania
Przygotuj budyń według przepisu na opakowaniu, ale w mniejszej ilości mleka (300 ml). Przestudź.
Arkusz ciasta francuskiego podziel na kwadraty. Złóż je na trójkąty i natnij (ale nie do końca) po dwóch bokach. Następnie ukształtuj paczuszki takie jak na zdjęciach. Środki wypełnij budyniem. Piecz w 200°C na złoty kolor. Po upieczeniu dodaj owoce jagodowe. Posyp płatkami migdałowymi oraz cukrem pudrem i podawaj.
Instrukcję składania ciastek znajdziesz tutaj.
Mmm, coś wspaniałego 🙂