Tarta cytrynowa

Krucha tarta na spodzie podobnym do ciasta na alfajores (z mąką kukurydzianą), które niedawno Wam zaprezentowałam. Wierzch przykrywa warstwa cyrynowo-śmietankowego custardu. Tradycyjnie używa się do tego rodzaju kremu śmietanki 30%, ale ja miałam akurat 12% i też wyszło ok. Taka tarta cytrynowa jest idealna na każdą okazję. Polecam!

Tarta cytrynowa

Kruche ciasto kukurydziane:

  • 125 g mąki pszennej
  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 100 g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny lub jogurtu (w razie potrzeby)

Custard cytrynowy:

  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sok z 4 cytryn

Wymieszaj ręcznie lub w malakserze obie mąki i masło. Dodaj żółtka oraz sok z cytryny. Szybko zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę soku z cytryny, jogurtu lub śmietany.

Wylep ciastem formę do tarty (u mnie o średnicy 26 cm). Piecz w 180°C na słomkowy kolor (kilkanaście minut).

Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Wciąż ubijając dodaj śmietankę. Po chwili dodaj sok wyciśnięty z cytryn. Wylej na podpieczony kruchy spód i piecz ok. 20 minut w 160°C. Jeśli Twój piekarnik mocno spieka od góry, ustaw grzanie tylko od dołu, by wierzch pozostał jasny.

Tarta cytrynowa

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*