Jalfrezi

Dziś piszę do Was z Norwegii, ale post będzie o moim nienorweskim lunchu – jalfrezi. Jest to rodzaj curry z pomidorami, cebulą, zieloną papryką i specjalną pakistańską/indyjską mieszanką przypraw zawierającą m.in. chilli, kolendrę, imbir i czosnek. Danie serwuje się w specjalnym naczyniu – karahi, czyli rodzaju małej patelni z uszkami (widnieje na zdjęciu) wraz z chlebkami naan. Przepis na te ostatnie postaram się zamieścić wkrótce.

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 cebula
  • 1 mała zielona papryka
  • ok. 1 łyżeczki mieszanki przypraw do jalfrezi
  • olej do smażenia

Umyj i oczyść kurczaka. Pokrój w paski, otocz w przyprawach i podsmaż. Dodaj pomidory i gotuj pod przykryciem ok.5 min. Dodaj pokrojoną w paski paprykę oraz cebulę pokrojoną w piórka. Duś na niewielkim ogniu ok.15 min. W razie potrzeby możesz doprawić do smaku większą ilością przyprawy. Jalfrezi podawaj z chlebkiem naan lub ryżem.

 

4 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*