W Krainie Smaku

Owsianka z budyniem i pieczonymi śliwkami

Śliwek teraz obfitość, więc musiały znaleźć się również w owsiance, która od czasu do czasu gości na moim stole. Postawiłam na wersję pieczoną (zachęcona sukcesem śliwek pod kruszonką) i był to strzał w dziesiątkę! Wspaniale słodkie (choć bez dodatku cukru) idealnie łączyły się z waniliowymi płatkami owsianymi. Przyrządziłam je bowiem z budyniem waniliowym, sięgając do pomysłu, który już jakiś czas temu testowałam w wersji kawowej (budyń z otrębami owsianymi i cappuccino).

Śliwki umyj, osusz, przekrój na połówki, usuń pestki i rozłóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 20-30 minut.

10 minut przed końcem pieczenia śliwek zagotuj mleko z płatkami owsianymi. Gotuj do momentu aż będą miękkie, czyli kilka minut. Dodaj proszek budyniowy rozprowadź w wodzie. Wlej do wrzącego mleka i cały czas mieszając gotuj 1-2 minuty.