Śliwki i Michałki pod kakaową kruszonką

Najszybszy pieczony deser świata, który pokazywałam Wam już w wersji crumble z jabłkami i szałwią, jabłek pod kokosową kruszonką oraz  truskawek pod kokosową kruszonką. Dziś zapraszam na zapiekane śliwki, posypane kawałkami cukierków czekoladowo-orzechowych (Michałków) i kakaową kruszonką. Pełna rozpusta, do której dodałam sobie jeszcze kleks serka waniniliowego 🙂

Deser piekłam w małym naczyniu żaroodpornym zużywając 14 śliwek i 8 Michałków, ale kruszonki starczy na większą blaszkę. Jej w mojej opinii jest idealna, a proporcje się dokładnie wymierzone, więc zachęcam do wykorzystania jej również do wszelkich ciast.

Podpowiem Wam jeszcze, że Michałko-podobne cukierki bardzo fajnie sprawdzają się jako dodatki do wypieków i słodkich dań. Polecam pankejki z Michałkami albo ciasto drożdżowe z truflami. A Wy jakie macie pomysły na Michałki? Zapraszam do dzielenia się nimi w komentarzach.

  • śliwki do wypełnienia naczynia (może być duże 20×30)
  • cukierki Michałki

Kruszonka:

  • 50 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej 550
  • 20 g kakao
  • 50 g cukru
  • 80 g masła

Śliwki opłucz, przetnij na pół, usuń pestki i ułóż w naczyniu do zapiekania. Michałki pokrój na małe kawałki (wyszło mi 8 kawałków z 1 cukierka). Posyp nimi śliwki. Mąkę połącz z kakao, cukrem i masłem. W malakserze lub w palcach, tak by powstała kruszonka. Kruszonką posyp śliwki i zapiekaj 20 minut w 180 st. C. Przykryj wierzch crumble i zapiekaj jeszcze 10 minut. Moje śliwki były dość twarde, więc zapiekałam je trochę dłużej niż miękkie. Miękkim wystarczy 20 minut.

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*