Kolejne wydanie ekstra-szybkiego deseru pt. owoce pod kruszonką (crumble, crisp). Dziś w wersji z mrożonymi owocami leśnymi oraz miodową kruszonką. Pyszna, ciepła przekąska na zimowy dzień. Robiłam ją w wersji z ciastem miodowym (część użyłam do tarty z budyniem, bananami i orzechami brazylijskimi), do którego wmieszałam na samym końcu musli, a także w wersji bardziej typowego crumble – miodowej kruszonki.
Owoce:
- np. mrożona mieszanka owoców leśnych
Owoce pod kruszonką z ciasta miodowego i musli:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- musli tradycyjne
Z wszystkich podanych składników, z wyjątkiem musli zagnieć ciasto. Na koniec wmieszaj musli. Posyp okruchami ciasta owoce umieszczone w kokilkach. Zapiekaj kilkanaście minut w 180 st. C, do zrumienienia.
Owoce pod kruszonką miodową z migdałami:
- 175 g mąki
- 50 g płatków migdałowych
- 80 g cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
Z podanych składników zagnieć kruszonkę. Posyp kruszonką owoce umieszczone w kokilkach. Zapiekaj kilkanaście minut w 180 st. C, do zrumienienia.
Polecam też inne owoce pod kruszonką:
Śliwki i Michałki pod kakaową kruszonką
Crumble zawsze są dobre, czy to zimą, czy latem:)
Słuszna uwaga 🙂
Wow.. deser idealny.. nie za słodki, ale jednak deser.. 😉
No i chrupie!