Najłatwiejszy deser świata. Pyszny także z gruszkami, śliwkami czy brzoskwiniami. Można zrobić go na poczekaniu, gdy pojawią się niespodziewani goście. Lub gdy najdzie nas nagle ochota na coś słodkiego i nie nazbyt cieżkiego. Kruszonka najlepiej smakuje na ciepło, z lodami waniliowymi, bitą śmietaną lub serkiem homogenizowanym.
- 4-5 małych jabłek
- 2 łyżki rodzynek
- 50 g masła
- 2 łyżki cukru Demerara
- 1 łyżka cukru Dark Muscovado
- 1/3 szklanki mąki
- 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- miód, cynamon, kardamon lub gotowa mieszanka przypraw do dań słodkich lub do kawy
Umyte jabłka przekrój na pół i wytnij gniazda nasienne. Wyłóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj rodzynki, posyp cynamonem i kardamonem, polej miodem i przykryj kruszonką. By ją zrobić połącz palcami masło, cukier, mąkę, płatki owsiane i wiórki kokosowe. Piecz do zrumienienia, ok. 15 min w 180 st. C.
Alez kusisz!
[…] Zapraszam również na podobne crumble – z jabłkami i kruszonką kokosową. […]
[…] pieczony deser świata, który pokazywałam Wam już w wersji crumble z jabłkami i szałwią, jabłek pod kokosową kruszonką oraz truskawek pod kokosową kruszonką. Dziś zapraszam na zapiekane śliwki, posypane […]