W Krainie Smaku

Chleb orkiszowy na zakwasie

Dla Paulinki with love 🙂

Chlebek upieczony na potrzeby stworzenia dla Pauliny kolacji pt. „kanapka z serem i pomidorem wystarczy”. Życzenie spełniłam. Kanapki były orkiszowe, z Rubinem i ketchupem cukiniowym jako alternatywą pomidora.

Przyznam, że całość smakowała świetnie, a ketchup zrobił niemałą furorę 🙂 Chlebek ładnie wyrósł (mimo braku drożdży), fajnie się upiekł i był mięciutki.

Wymieszaj obie mąki z zakwasem, solą, miodem i wodą. Przełóż do małej foremki keksowej (10 x 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. do piekarnika z włączoną lampą) na ok. 2h. Przed pieczeniem posmaruj wierzch wodą i posyp ziarnami słonecznika. Piecz ok. 10 minut w 220°C, a następnie jeszcze 30 minut w 200°C.