O tym, że słonecznik świetnie smakuje na słodko przekonałam się już jakiś czas temu piekąc rajskie ciasteczka. Dziś miałam okazję podzielić się doświadczeniem i zaproponować upieczenie tortu z okazji urodzin uczestniczki mojej letniej Szkoły Kuchni Artystycznej – Martyny. Pomysł połączenia kremu karmelowego, słonecznika, biszkoptu i Nutelli spotkał się z bardzo entuzjastycznym przyjęciem młodzieży. A potem również wszystkich degustujących 🙂
Poniższy przepis jest modyfikacją tego przepisu: https://wkrainiesmaku.pl/9258/ciasto-karmelowo-slonecznikowe/
Backstage z produkcji tortu do obejrzenia w albumie na FB: Szkoła Kuchni Artystycznej 2013.
Biszkopt (upiec dwa):
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- mąka tortowa – dosypać do mąki ziemniaczanej do 1 niepełnej szklanki
Krem budyniowo-kajmakowy:
- 500 ml mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 żółtka
- 100 g masła*
- 1 puszka masy kajmakowej
Masa słonecznikowa:
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 300 g słonecznika
Dodatkowo:
- krem czekoladowy typu Nutella
Biszkopty: Ubij białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Delikatnie wmieszaj żółtka, naprzemiennie z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia i wcześniej przesianą. Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. C ok. 30-40 min, do tzw. suchego patyczka. Wystudź i przekrój biszkopt horyzontalnie na trzy części.
Krem budyniowo-kajmakowy: Zagotuj 1 szklankę mleka z cukrem. Połącz drugą szklankę mleka z obiema mąkami oraz żółtkami. Wmieszaj do wrzącego mleka. Gotuj kilka minut, cały czas mieszając, aż budyń straci posmak mąki. Dobrze przestudź. Zmiksuj z masłem oraz masą kajmakową.
Masa słonecznikowa: Roztop masło z cukrem. Dodaj słonecznik i chwilę przesmaż, do lekkiego zbrązowienia ziaren słonecznika. Odstaw do przestygnięcia.
Składanie tortu: Na blat biszkoptowy wyłóż część słonecznika i kremu. Przykryj drugim biszkoptem i przełóż Nutellą. Umieść kolejny biszkopt, słonecznik oraz krem. Udekoruj brzegi kremem i dodatkowym słonecznikiem.
Po rozkrojenu:
W trakcie przygotowań:
Przed przemiłą wspólną konsumpcją – walka z gasnącymi świeczkami.
* Przy 100 g masła krem jest w konsystencji bardziej budyniowy niż taki jak typowy krem, do którego daje się znacznie więcej tłuszczu. Ale jak dla mnie tak jest smakowo ok, a jednak trochę lżej.
Inna wersja, z 2 maja 2016 r.
Krem karmelowy połączyłam z 3/4 ilości masy słonecznikowej. Reszta słonecznika „poszła” na wierzch. Blaty biszkoptowe nasączyłam wódką. Z Nutelli zrezygnowałam – bez niej ciacho też smakowało super.
Faktycznie bardzo zaskakujące i intrygujące połączenie. Aż próbuję sobie je wyobrazić. Aczkolwiek skoro popcorn z karmelem stał się moim ulubionym rodzajem, to i taki słonecznik w torcie na pewno by mi posmakował. 🙂
Pozdrawiam ciepło! A. 🙂
miałam cudowną przyjemnośc skosztowania tego rarytasu…mniammmm 🙂
Pyszny tort, uwielbiam takie piętrowe, kremiaste wypieki! A do tego karmel i słonecznik, świetne połączenie 😉
[…] z owocami i musem z budyniem, który pierwotnie miał służyć jako składnik kremu do tortu słonecznikowo-karmelowego. Koncepcja się jednak zmieniła i połączony został z mango. Efekt – […]
[…] i ciasta krucheWypieki słodkieDrukujKolejne słodkie dzieło, wykonane równolegle z tortem karmelowo-słonecznikowym przez uczniów mojej wakacyjnej Szkoły Kuchni Artystycznej. Również pyszne i również […]
[…] ubijaneDeseryWypieki słodkieDrukujCiasto z masą jogurtową na biszkopcie, który pozostał po torcie karmelowo-słonecznikowym. Podobny do brzoskwiniowego serniczka na zimno, który niegdyś robiłam. Banalny w przygotowaniu, […]
[…] W Krainie Smaku O mnieRSS 30/07/2013Tort orzechowo-śmietanowyw kategorii:Biszkopty i ciasta ubijaneTortyWypieki słodkieDrukujKulinarny obóz który miałam niedawno okazję prowadzić zwieńczył finałowy bankiet i nasz okazały tort – orzechowo-śmietanowy z owocami. To drugie tego rodzaju dzieło upieczone przez młodych adeptów sztuki kulinarnej, po torcie karmelowo-słonecznikowym. […]
[…] Na bazie tego przepisu powstał potem tort karmelowo-słonecznikowy. […]