Ciasto z mikrofalówki

Przygotowane razem z Jolą Braszak w ramach SKK. Zrobiłyśmy wersję kakaową i piernikową. Ta ostatnia nieco bardziej nam smakowała.

Instruktażowe filmiki pokazujące jak upiec ciasto można obejrzeć m.in. na VideoJug albo YouTube’ie. A tutaj i tutaj nieco inne wersje przepisu. Na blogu „monikucharzenie” znalazłam natomiast szarlotkę z mikrofalówki, a na „Małej Cukierence” ciasto z Nutellą.

  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka kakao lub 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
  • kawałki czekolady, rodzynki, orzechy lub inne dodatki

Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do mikrofalówki na 3-5 min, w zależności od kuchenki i naczynia. My użyłyśmy naczynia żaroodpornego i dużego kubka. W kubku ciasto upiekło się nierówno, na dole było wysuszone. Być może ze względu na rodzynki, które opadły na dno.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*