Przygotowane razem z Jolą Braszak w ramach SKK. Zrobiłyśmy wersję kakaową i piernikową. Ta ostatnia nieco bardziej nam smakowała.
Instruktażowe filmiki pokazujące jak upiec ciasto można obejrzeć m.in. na VideoJug albo YouTube’ie. A tutaj i tutaj nieco inne wersje przepisu. Na blogu „monikucharzenie” znalazłam natomiast szarlotkę z mikrofalówki, a na „Małej Cukierence” ciasto z Nutellą.
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 4-5 łyżek mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka kakao lub 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- kawałki czekolady, rodzynki, orzechy lub inne dodatki
Wymieszaj wszystkie składniki i wstaw do mikrofalówki na 3-5 min, w zależności od kuchenki i naczynia. My użyłyśmy naczynia żaroodpornego i dużego kubka. W kubku ciasto upiekło się nierówno, na dole było wysuszone. Być może ze względu na rodzynki, które opadły na dno.
Super Ci wyszło 🙂
Dziękuję.