W ostatnią sobotę miałam kolejny już raz (po zupach oraz rybach i owocach morza) okazję uczestniczyć w warsztatach pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej. Tym razem pod okiem Marcina Budynka gotowałam dania z ziemniaków. Jak zawsze było bardzo pracowicie i sympatycznie. Menu, również tradycyjnie, przypadło mi do gustu.
Zaczęliśmy od upieczenia babki ziemniaczanej z brokułami. Już od dłuższego czasu zabierałam się za jej wykonanie, ale nie mogłam znaleźć sposobności. Cieszę się, że tym razem sposobność znalazła mnie. Babka była pyszna, pięknie się prezentowała z zielonym dodatkiem i nie była zbyt tłusta bo boczek dodałam jedynie na wierzch w ilości 3 plasterków. Babkę serwowaliśmy z sosem pieczarkowym i bukietem sałat.
Następnie na wokandzie pojawiły się pyzy ziemniaczane ze śliwkami faszerowanymi bakaliami. Polane zostały przesmacznym sosem na bazie nowych zimowych soków Hortex’u połączonych z orzeźwiającą limonką i rozgrzewającym cynamonem. Świetne zestawienie!
Potem przyszła kolej na kartacze. Te też chciałam już dawno przetestować, ale też nie mogłam się zabrać. Okazuje się, że kluseczki są całkiem łatwe w przygotowaniu, a mięso po ugotowaniu bardzo soczyste i delikatne. Te nasze pięknie się też prezentowały na talerzu za sprawą liści brukselki. Wszyscy byli zachwyceni takim sposobem podania tego raczej niechętnie jadanego warzywa.
Po kartaczach powstała szybka zupa-krem z grzybów podawana z puree ziemniaczano-serowym. Bardzo podobał mi się ten zestaw. Daniu uroku dodawał mus z rukoli.
Na koniec piekliśmy ziemniaczki a’la Hasselback z cytryną i rozmarynem, podwane w towarzystwie fasolki szparagowej owiniętej w boczek. Tego ostatniego połączenia nie próbowałam ze względu na nietolerowany przeze mnie składnik. Niemniej sądzę, że to wydanie z szynką parmeńską byłoby super.
Oczywiście podam receptury na wspomniane wyżej dania, ale w kolejnych dniach. Potrzebuję odrobiny czasu by je spisać.
Więcej informacji o warsztatach znajduje się na stronie warsztaty-pak.pl.
A pod tym linkiem fragment „Pytania na Śniadanie” z „Kulinarnym Pogotowiem” nagrywanym podczas warsztatów.
[…] pieczarkowym. Udała się rewelacyjnie i bardzo ładnie wyglądała na talerzu. A powstała podczas warsztatów z Marcinem Budynkiem w Centrum Techniki Kulinarnej, gdzie gotowałam razem z Mariolą z Kulinarnych Pyszności […]
[…] pochodzi z warsztatów organizowanych przez Polska-gotuje z Marcinem […]
[…] mięsnePierogi i kluskiZ wieprzowiną lub wołowinąkuchnia:PolskaDrukujKolejne danie z ziemniaczanych warsztatów z Marcinem Budynkiem. Kartacze, czyli kuski z rejonów Podlasia i Suwalszczyzny, zwane też cepelinami lub kołdunami. […]
Widzę, że kolejne świetne warsztaty masz za sobą :). Podoba mi się pomysł na pyzy ziemniaczane ze śliwkami faszerowanymi bakaliami. Hmm, zresztą wszystkie te dania tak apetycznie wyglądają…:)
[…] W Krainie Smaku O mnieRSS 25/11/2012Krem grzybowy z purée ziemniaczano-serowymw kategorii:Zupyokazja:Szybki obiadetykiety:Boże NarodzenieDrukujBardzo szybka zupa grzybowa z ciekawym dodatkiem – purée ziemniaczanym. Do tego pesto z rukoli, które pięknie zdobi danie. Przepis z warsztatów z Marcinem Budynkiem. […]
[…] Sama zapiekłabym go raczej w szynce parmeńskiej albo plastrach łososia, ale danie powstało na warsztatach Polskiej Akademii Kulinarnej, więc nie mogłam marudzić. Myślę, że świetnie pasowałoby do tego jajko w […]