Knedle ziemniaczane ze śliwkami i sosem cynamonowo-limonkowym

Niby typowe knedle, ale z absolutnie genialnym cynamonowo-owocowym sosem z kwaskową nutą limonki. A do tego bakalie i pyszne śliwki… Poezja! Będą wprost idealne na lekki obiad lub ciepłą kolację w chłodny zimowy dzień. Szczególnie w okolicach świąt.

Przepis pochodzi z warsztatów organizowanych przez Polska-gotuje z Marcinem Budynkiem.

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 4-5 łyżek mąki pszennej
  • ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • orzechy włoskie, migdały, rodzynki
  • sok Hortex Zimowe Smaki (jabłko z cynamonem lub grzaniec korzenny)
  • cynamon
  • limonka
  • mrożone śliwki

Przeciśnij przez praskę ugotowane ziemniaki. Dodaj mąkę oraz jajko i zagnieć elastyczne ciasto. Bakalie upraż na suchej patelni, rozdrobnij blenderem. Tak otrzymaną masą nafaszeruj połówki śliwek. Złącz dwie połówki, otocz ciastem ziemniaczanym. Gotuj w osolonej wodzie ok. 5 min.

W międzyczasie przygotuj sos. Połącz sok z cynamonem, skórką i sokiem z limonki i zredukuj do połowy objętości. Podawaj z knedlami posypanymi bakaliami.

3 komentarzy

  1. Knedle ze śliwkami jadłam już wiele razy, ale zwykle okraszone zrumienioną bułką albo polane słodką śmietaną 🙂 bardzo podoba mi się ten sos cynamonowo-limonkowy, wszak cynamon świetnie pasuje nie tylko do jabłek, ale i do śliwek także 🙂

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*