Pomarańczowe tosty francuskie

Święta coraz bliżej, co widać już m.in. po asortymencie sklepowym, w którym coraz mocniej eksponowane są mandarynki i pomarańcze. Czuję, że nadszedł czas na zrealizowanie przepisu do którego zabieram się od ponad pół roku – naleśniki Suzette. Jeszcze się niestety do tego nie zebrałam (ale to nastąpi), ale spontanicznie przygotowałam tosty francuskie w podobnej smakowo konwencji – z sokiem pomarańczowym oraz likierem Cointreau. Ja smażyłam ciemną bagietkę, ale każde inne (poza tym bardzo ciężkim i ciemnym) pieczywo będzie równie dobre. Na moje dodatki do tostów (tym razem) składała się bita śmietana o smaku sernikowym i cukier puder. Świetnie pasować będzie także Nutella, zwykły cukier kryształ albo słodkości, które zaproponowałam już kiedyś w wpisie: tosty francuskie z prażonymi jabłkami lub masą truflową.

Pomarańczowe tosty francuskie
Pomarańczowe tosty francuskie z bitą śmietaną o aromacie sernikowym.
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mleka
  • 2 łyżki likieru Cointreau
  • skórka z 1 pomarańczy
  • kromki chleba lub bagietki
  • tłuszcz do smażenia – margaryna lub masło
  • śmietanka kremówka
  • cukier puder
  • aromat do ciast o smaku sernikowym

Połącz jajko z mlekiem, likierem oraz bardzo drobno startą skórą z pomarańczy. Dokładnie roztrzep widelcem w głębokim talerzu. Zamocz w mieszaninie kromki chleba z obu stron. Smaż na roztopionym maśle lub margarynie, do zrumienienia.

Ubij śmietankę z cukrem pudrem i aromatem sernikowym.  Podawaj z pomarańczowymi tostami francuskimi oraz dodatkowym cukrem pudrem.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*