W pierwotnym zamierzaniu miałam upiec piernik z Bazylei (Basler Läckerli), czyli tradycyjne szwajcarskie korzenne ciasto na bazie miodu, migdałów i kandyzowanych skórek owocowych. Próbowałam nawet dość skrzętnie trzymać się pojawiającego się na wielu blogach przepisu, ale po wymieszaniu miodu z mąką i bakaliami otrzymałam… Zlepione grudki mąki, które wołały o więcej płynu. Dołożyłam zatem jajko i trochę jogurtu i wyszło całkiem fajne ciacho! Takie dość suche pierniczki (w przepisie nie ma tłuszczu!), w smaku zupełnie jak takie jasne lukrowane jakie można kupić w sklepie. Najpierw zajadaliśmy je z roztopioną czekoladą, a potem przełożyłam je kremem czekoladowym i powidłami. Pierniczki oczywiście wilgotniały coraz bardziej z każdym dniem. W każdym „stadium” były przepyszne.
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
- 1/2 łyżeczki przyprawy do dań słodkich
- 100 g płatków migdałowych
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 250-g słoiczek płynnego miodu lipowego
- 2 łyżeczki olejku pomarańczowego
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- płynny lukier (z cukru pudru, olejku pomarańczowego i wody)
Połącz mąkę z sodą, przyprawą do szarlotki, zmieloną przyprawą do dań słodkich, kandyzowaną skórką i migdałami. Miód połącz z olejkiem pomarańczowym, jogurtem i jajkiem. Wmieszaj suche składniki. Przenieś na dużą blaszkę i piecz w 180°C ok. 20 minut.
Po lekkim przestudzeniu polej wierzch dość płynnym lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z wodą i olejkiem pomarańczowym.
Możesz też pierniczki miodowe przełożyć powidłami i/lub Nutellą.
trochę inne niż zwykle i to mi się w nich podoba 😉
[…] W pierwotnym zamierzeniu pierniczek miał zostać przełożony konfiturą z aronii, ale nie mogłam znaleźć jej w czeluściach szafy. Wpadła mi natomiast w ręce domowa konfitura truskawkowa. Super pasowała do przypraw korzennych! Gorąco polecam ją jako alternatywę do klasycznych powideł śliwkowych. Do przełożenia piernika świetnie nadaje się też konfitura z czarnej porzeczki. Dobrze sprawdza się też połączenie dżem/powidła/konfitura + Nutella. Mogliście je już widzieć przy moim przepisie na pierniczki miodowe z migdałami i skórka pomarańczową. […]
[…] albo lekkie serniki, takie bez masła czy śmietanki. Ostatnio testowałam też pyszny aromatyczny pierniczki miodowe z migdałami i skurką pomarańczową zupełnie bez tłuszczu. Mogę śmiało zachęcać Was do ich upieczenia bo […]