W Krainie Smaku

Tarta cytrynowa

Krucha tarta na spodzie podobnym do ciasta na alfajores (z mąką kukurydzianą), które niedawno Wam zaprezentowałam. Wierzch przykrywa warstwa cyrynowo-śmietankowego custardu. Tradycyjnie używa się do tego rodzaju kremu śmietanki 30%, ale ja miałam akurat 12% i też wyszło ok. Taka tarta cytrynowa jest idealna na każdą okazję. Polecam!

Kruche ciasto kukurydziane:

Custard cytrynowy:

Wymieszaj ręcznie lub w malakserze obie mąki i masło. Dodaj żółtka oraz sok z cytryny. Szybko zagnieć gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj odrobinę soku z cytryny, jogurtu lub śmietany.

Wylep ciastem formę do tarty (u mnie o średnicy 26 cm). Piecz w 180°C na słomkowy kolor (kilkanaście minut).

Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Wciąż ubijając dodaj śmietankę. Po chwili dodaj sok wyciśnięty z cytryn. Wylej na podpieczony kruchy spód i piecz ok. 20 minut w 160°C. Jeśli Twój piekarnik mocno spieka od góry, ustaw grzanie tylko od dołu, by wierzch pozostał jasny.