Przedstawiam Wam obiad do którego stworzenia zachęciły mnie dania przyrządzane przez uczestników niedawnego półfinału BlogerChefa w Hotelu Bania**** Thermal & Ski w Białce Tatrzańskiej. Kurczak w podobnej panierce, ale pieczony (ja smażyłam bez tłuszczu na patelni wyłożonej papierem) przyrządziła Alicja Drzewiecka. Z kolei surówka z buraka jest z przepisu Laury Chołodeckiej. Jej wersja była nieco mniej rozdrobniona niż moja.
KURCZAK W PANIERCE:
- 2 piersi z kurczaka
- sol i pieprz do smaku
- 1 jajko
- pestki dyni
- pestki słonecznika
- płatki migdałowe
SURÓWKA ZE ŚWIEŻEGO BURAKA:
- 1 średni burak
- 2 małe ogórki kiszone
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 jabłka
- 1/2 ząbku czosnku
- 1 łyżki majonezu
- sól do smaku
- sok z cytryny do smaku
KURCZAK W PANIERCE: Piersi z kurczaka pokrój na małe porcje i dopraw do smaku solą i pieprzem. Obtocz w rozmąconym jajku i panieruj w podprażonych pestkach dyni, słonecznika oraz płatkach migdałów. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i połóż kawałek papieru do pieczenia. Na papierze ułóż mięso i usmaż z obu stron na złoty kolor.
SURÓWKA ZE ŚWIEŻEGO BURAKA: Warzywa i jabłka obierz, z jabłek usuwając gniazda nasienne. Posiekaj w malakserze. Warto to zrobić porcjami – warzywa powinny być rozdrobnione (posiekane bardzo drobno), ale nie na miazgę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez i dopraw do smaku solą oraz sokiem z cytryny.
Panierka z pestek to świetna sprawa, taki kurczak bardzo przyjemnie chrupie.
pyszne danie – serdeczności 🙂
I jakie zdrowe!