Lekkie burgery z papierowych torebek

Sposób na pyszne, soczyste burgery w wersji totalnie light – bez żadnego dodanego tłuszczu, bez tradycyjnego smażenia. W pełnoziarnistej kajzerce.

Lekkie burgery z torebki do smażenia

  • 500 g szynki mielonej
  • 1 cebula czerwona
  • 2 małe kromki chleba zamoczone w mleku
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 6 bułek (np. pełnoziarnistych kajzerek)
  • papierowe torebki do smażenia (Jana Niezbędnego)

Do mięsa dodaj cebulę, namoczony w mleku chleb oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej rękami. Z masy mięsnej uformuj okrągłe kotleciki o grubości ok. 1.5 cm. Umieść kotleciki w papierowych torebkach do smażenia Jana Niezbędnego.

Torebki połóż na rozgrzanej patelni. Smaż kotleciki bez tłuszczu po ok. 7 minut z każdej stron, na średnim ogniu.

Gotowe burgery umieść na podpieczonych w piekarniku bułkach. Możesz dodać do nich ulubiony sos (np. ketchup lub dressing czosnkowy).

Lekkie burgery z torebek Jana Niezbędnego

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*