Interkampowe słodkie tarty (z Nutellą i jabłkami oraz z kajmakiem i orzechami)

Obie tarty są dziełem uczestników Obozu Kuchni Artystycznej, stworzone pod moim okiem. Obie wyszły idealnie kruche i bardzo smaczne. Nowe dla nas wszystkich połączenie Nutelli i jabłek okazało się bardzo ok., choć teraz, latem jabłka można z powodzeniem zastąpić ulubionymi owocami jagodowymi.

Tarta z Nutellą i jabłkami

Tarta z kajmakiem i orzechami

Kruche ciasto na tartę:

  • 2 szklanki mąki + szczypta soli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g masła
  • 1 jajko

Nadzienie 1:

  • Nutella
  • jabłka

Nadzienie 2:

  • masa kajmakowa
  • orzechy włoskie

Wymieszaj w malakserze mocno schłodzone masło, mąkę z solą i cukier lub wymieszaj te składniki ręcznie. Dodaj jajko i szybko uformuj kulę z ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 1/2 h. Następnie wylep nim formę do tarty (trochę powinno zostać na wierzch). Spód podziurkuj widelcem i podpiecz w 180°C ok. 5 minut.

Na podpieczony spód nałóż Nutellę i jabłka lub masę kajmakową i posiekane orzechy włoskie. Wierzch albo posyp okruchami ciasta, albo paseczkami, jak na zdjęciu.

Wstaw do piekarnika i piecz do zrumienienia wierzchu w 180°C.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*