Obie tarty są dziełem uczestników Obozu Kuchni Artystycznej, stworzone pod moim okiem. Obie wyszły idealnie kruche i bardzo smaczne. Nowe dla nas wszystkich połączenie Nutelli i jabłek okazało się bardzo ok., choć teraz, latem jabłka można z powodzeniem zastąpić ulubionymi owocami jagodowymi.
Kruche ciasto na tartę:
- 2 szklanki mąki + szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 150 g masła
- 1 jajko
Nadzienie 1:
- Nutella
- jabłka
Nadzienie 2:
- masa kajmakowa
- orzechy włoskie
Wymieszaj w malakserze mocno schłodzone masło, mąkę z solą i cukier lub wymieszaj te składniki ręcznie. Dodaj jajko i szybko uformuj kulę z ciasta. Wstaw do lodówki na co najmniej 1/2 h. Następnie wylep nim formę do tarty (trochę powinno zostać na wierzch). Spód podziurkuj widelcem i podpiecz w 180°C ok. 5 minut.
Na podpieczony spód nałóż Nutellę i jabłka lub masę kajmakową i posiekane orzechy włoskie. Wierzch albo posyp okruchami ciasta, albo paseczkami, jak na zdjęciu.
Wstaw do piekarnika i piecz do zrumienienia wierzchu w 180°C.
Mniam pysznie tu!!
takie lubię:)