Brownie z kaszą jaglaną

To ciasto stanowy „żywy” dowód na to, że może być i zdrowo, i czekoladowo. Czekoladowy smak nadaje mu odtłuszczone kakao. Pszenną mąkę zastępuje w wypieku kasza jaglana – zalecana w diecie każdego z nas. Kaloryczność 1 kawałka takiego smakołyku to ok. 200 kcal. Tradycyjny brownie o tej samej wielkości może mieć ich ok. 600. Różnica jest znaczna. W smaku też się takie wypieki nieco różnią, oczywiście. Ale ta różnica jest naprawdę nieznaczna. Jaglane brownie jest na pewno o dużo lżejsze i tak nie przytłacza jak maślany pierwowzór.

Brownie z kaszą jaglaną 2

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kakao
  • 3 jajka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1/2  szklanki mleka
  • całe migdały

Kaszę przelej wrzątkiem na sitku. Następnie ugotuj w 1 szklance wrzącej wody ze szczyptą soli – ok. 10-15 minut. Przestudź i zmiksuj blenderem lub malakserem na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj. Przełóż masę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie o wymiarach ok. 15 x 25 cm). Piecz w 180°C ok. 45 minut lub do suchego patyczka.

Brownie z kaszą jaglaną

5 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*