Danie inspirowane bazyliowym makaronem z włoskimi wędlinami, który przyrządzałam na warsztatach w Piano Bar. Tym razem zrezygnowałam z karczochów bo miałam wybitną ochotę na groszek. Zamiast oliwy z oliwek użyłam ziołowy olej-zalewę do suszonych pomidorów, a bazylię zamieniłam na pietruszkę. Dodałam też odrobinę przyprawy do makaronów Fit-up i świeżo mielonych płatków chilli.
- makaron, np. tagliatelle
- mrożony groszek
- szynka parmeńska
- szynka szawarcwaldzka
- ostre salami
- pomidorki koktajlowe
- olej-zalewa z suszonych pomidorów
- płatki chilli
- przyprawa do makaronu Fit-up
Ugotuj groszek i makaron według instrukcji na opakowaniu. Pokrój szynki w paski. Podsmaż na oleju po suszonych pomidorach. Dodaj pokojonone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Po ok. 3 min wymieszaj z makaronem i groszkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem, świeżo mielonymi płatkami chilli i przyprawą Fit-up.
Kasiu, jak pysznie!
uwielbiam takie szybkie, makaronowe dania.
Wybacz, że tak dawno się nie odzywałam, ale
mam taki młyn, że ledwo się wyrabiam xd codzienne powroty
po 20. dają się nieźle we znaki.
Pozdrawiam Cię, Kasiu!
Dziękuję 🙂