Szybki chlebek, idealny na weekendowe śniadanie. Pachniał tak ładnie, że nie mogłam się powstrzymać by nie rozkroić go gdy był jeszcze ciepły – co niestety widać na zdjęciu 😉
- 1.5 szklanki mąki
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka oregano
- 100 g sera camembert light
- 1.5 szklanki startej cukinii
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 1/4 szklanki oleju
- 1/4 szklanki mleka
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i oregano. Dodaj pokrojony na kawałki ser camembert. Dorzuć posiekaną cebulę i startą na grubych oczkach cukinię. Następnie wlej jajka rozmącone z olejem i mlekiem. Szybko wymieszaj i przełóż do małej foremki keksowej (maksymalnie 20 cm) i piecz ok. 50 min w 180 st. C. Ciasto możesz też upiec w foremkach do muffinów, nieco skracając czas pieczenia.
oj, oj! ale świetna sprawa, Kasiu ;]
na pewno by mi posmakował. oj, następnym razem liczę na zaproszenie.. xd
żartuję, rzecz jasna ;] ale keks na pewno wyborny!
pozdrawiam serdecznie!
Tak, już nie ma po nim śladu 🙂
Świetny pomysł. Camembert i cukinia doskonale mi pasują do tego typu wypieków.
Camembert do cukinii pasuje idealnie. Ale sądzę, że z fetą czy kozim serem keksik też byłby świetny.
Fantastyczny pomysł! Ja niestety jestem uczulona na połowę składników, ale gdyby użyć mąki kukurydzianej i innych dodatków to może by się udało.
I cebulę i cukinię dodajesz surowe? Jedynie starte?
Tak. Oba warzywa były surowe.
aż ślinka cieknie!
Wygląda epicko!!! Koniecznie muszę wypróbować 🙂
Polecam 🙂
Wypróbowałam… Nie dość, że wygląda epicko, to smakuje nieziemsko! A jak pachnie!!!
Cudenko! 🙂 Wyglada pyyysznie i w dodaku wydaje sie szybkie do przygotowania. Juz pracujemy nad wariacjami :)))
Dzis zrobilam. Bardzo prosty przepis, a efekt fantastyczny!!!
Przepyszne ciasto, ale nie wiem dlaczego, wychodzi mi trochę za ciężkie, na skraju zakalca… hmmm chyba muszę jeszcze poćwiczyć ^^”
Ono jest z założenia dość ciężkie bo ma cukinię, która zawiera sporo wody. Jeśli jest smaczne i nie jest zakalcem to wszystko ok.