Drożdżówki z prażonymi jabłkami i kruszonką

Domowe drożdżówki z jabłkami ze słoika. Po prostu.

Drożdżówki z prażonymi jabłkami

  • 1 szklanka mleka
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy Winiary
  • 3.5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • prażone jabłka
  • kruszonka: masło, cukier, mąka + płatki owsiane

Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do ok. 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące. Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.

W dużej misce połącz mąkę, jajka, olej, pozostały cukier i cukier z wanilią. Wmieszaj zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki. Pod koniec wyrabiania dodaj żurawinę. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na ok. 1h.

Podziel ciasto na 10 części. Z każdej części uformuj płaską bułeczkę, w której można umieścić jabłkowe nadzienie. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Z masła, cukru, maki i płatków owsianych wyrób w palcach kruszonkę. Posyp nią drożdżówki przed wstawieniem do piekarnika.

 

Piecz w 200°C ok. 10-15 min.

2 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*