Domowe drożdżówki z jabłkami ze słoika. Po prostu.
- 1 szklanka mleka
- 50 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy Winiary
- 3.5 szklanki mąki
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- prażone jabłka
- kruszonka: masło, cukier, mąka + płatki owsiane
Podgrzej mleko z 2 łyżkami cukru do ok. 40°C, czyli tak żeby było letnie, ale nie gorące. Dodaj drożdże i wymieszaj. Odstaw do wyrośnięcia.
W dużej misce połącz mąkę, jajka, olej, pozostały cukier i cukier z wanilią. Wmieszaj zaczyn drożdżowy. Wyrób gładkie ciasto, które łatwo „odchodzi” od ręki. Pod koniec wyrabiania dodaj żurawinę. Przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości, na ok. 1h.
Podziel ciasto na 10 części. Z każdej części uformuj płaską bułeczkę, w której można umieścić jabłkowe nadzienie. Odstaw ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Z masła, cukru, maki i płatków owsianych wyrób w palcach kruszonkę. Posyp nią drożdżówki przed wstawieniem do piekarnika.
Piecz w 200°C ok. 10-15 min.
Po prostu pyszne 🙂
Prażone jabłka i ciepła drożdżówka z kruszonką…..mniam czego można chcieć więcej 🙂