Kolejne proste danie na bazie gotowego sosu – idealne dla wygodnych gospodyń domowych, które nie „czują się” w przyprawianiu.
- ryż jaśminowy lub inny
- filet z łososia
- ulubione przyprawy do łososia lub tylko sól i świeżo mielony pieprz
- 1 opakowanie bazy do jasnych sosów Winiary
- 100 ml śmietanki (30% lub lżejszej)
- 150 ml wody
- świeży koperek (duuużo)
Ugotuj ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Filet z łososia dopraw ulubioną mieszanką przypraw lub jedynie solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180°C.
W niewielkim rondlu przygotuj sos. Wymieszaj bazę do jasnych sosów Winiary ze śmietanką i wodą. Gotuj chwilę na niewielkim ogniu, do zgęstnienia. Na koniec wmieszaj świeży, posiekany koperek.
Podawaj łososia z sosem koperkowym i ryżem.
raz w tygodniu jadam łososia wedle tego przepisu
Twój łosoś wyglądają bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam 🙂
wygląda apetycznie ale raczej nie stosuje sztucznych sosów typu winiary.
Można zrobić sos bez bazy Winiary. Na samej śmietanie i mące. Polecam sprawdzić skład produktu przed nazwaniem go „sztucznym”. Ma o wiele mniej dodatków niż choćby wędliny czy niektóre produkty mleczne, które jadamy na co dzień i nie uznajemy za „sztuczne”, a wręcz „zdrowe”.