Danie bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie wykwintne. Sycące i pyszne.
- 250 g makaronu kokardki (farfalle)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2-3 filety z piersi kurczaka
- Ziarenka Smaku drobiowe
- świeżo mielony pieprz
- 1 opakowanie bazy do jasnych sosów Winiary
- 100 ml śmietanki (30% lub lżejszej)
- 150 ml wody
- świeża natka pietruszki
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu na półtwardo.
Szparagom oderwij zdrewniałe końcówki, które następnie opłucz, pokrój na ok. 3 cm kawałki i podgotuj na parze (np. w tym samym garnku co makaron, na sitku). Kawałki z główkami dodaj na sitko na samym końcu ponieważ wymagają mniej czasu na ugotowanie.
Filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw odrobiną Ziarenek Smaku i świeżo mielonym pieprzem. W dużym kubku rozmieszaj bazę do jasnych sosów Winiary ze śmietanką i wodą. Dodaj do kurczaka i gotuj kilka minut do zgęstnienia sosu.
Do patelni z kurczakiem dodaj makaron i szparagi. Wmieszaj posiekaną natkę pietruszki i podawaj.
ciekawy przepis