Poniżej przepis, który otrzymałam od Lucy i (o dziwo!) praktycznie go nie zmieniałam. Polecam go w szczególności miłośnikom chałwy, jako urozmaicenie klasycznych brownie.
Składniki na brownie:
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
Składniki na krem chałwowy:
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
- 600 ml mleka
- 200 g masła
- 200 g chałwy waniliowo-kakaowej
- 2-3 łyżki cukru pudru
Brownie: W niewielkim rondlu roztop czekoladę czekoladę wraz z mlekiem. Dodaj olej i jaja. W misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Połącz mokre składniki z suchymi. Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie kwadratowej o boku ok. 25 cm) i piecz w temperaturze 180 st. C, ok. 25 minut, do tzw. „suchego patyczka”. Po przestudzeniu odkroj wierzch rozgnieć tak by otrzymać okruchy.
Krem chałwowy: Ugotuj budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmieniając tylko ilość mleka na 600 ml. Masło utrzyj na puch, po czym po łyżce dodawaj ostudzony budyń. Następnie dodać pokruszoną chałwę i dosłodź do smaku.
Wykończenie: Gotową masę wylej na ostudzone ciasto. Posyp okruszkami brownie i wstaw do lodówki by masa zastygła.
wow! piękne ciasto:) chałwę bardzo lubię szczególnie w kremach:) pozdrawiam
wiem co upiekę na swoje urodziny!!! uwielbiam brownie na równi z chałwa więc to przepis dla mnie 🙂