Super smaczny deser, który zawiera mnóstwo naturalnych owoców. Smakuje zdecydowanie lepiej niż kisiel gotowany na wodzie. Zamiast gotowego kisielu można użyć mąkę ziemniaczaną, jak w tym przepisie na domowy korzenny kisiel jabłkowy lub domowy kisiel porzeczkowo-malinowy lub zamiast kisielu użyć budyń, np. śmietankowy lub waniliowy.
- połowa porcji domowego Kubusia przygotowana wg tego przepisu*
- 1 kisiel bez cukru, np. truskawkowy
Do gotującego się Kubusia dodaj kisiel rozmieszany w niewielkiej ilości wody. Gotuj energicznie mieszając do momentu zgęstnienia deseru. Podawaj na ciepło lub na zimno.
- 350 g jabłek
- 100 g bananów
- 200 g marchwi
- 100 g cukru
- 75 g soku z cytryny
- 800 g wody
3. Dolać 300 g wody i gotować 8 min./Varoma/obr. 1.
4. Dodać pozostałe składniki: wydrązone i pokrojone w ćwiartki jabłka, pokrojonego banna bez skórki, sok z cytryny, cukier do smaku i zmiksować z nałożoną miarką 1 min. 30 s./stopnowo zwiększając obroty z 1 na 10.
6. Usunąć powstałą na powierzchni napoju piankę i rozlać sok do butelek i zakręcić.
7. Tak przygotowany napój można przechowywać w lodówce przez kilka dni.