Domowy, korzenny kisiel jabłkowy

Ponieważ moją A. czeka niedługo rozszerzanie diety, już intensywnie myślę co będę dla niej gotować. Na pewno do dziecięcego repertuaru wejdą rozmaite domowe kisiele. Postanowiłam więc zacząć bawić się sokami, które znalazłam w lodówce. Pierwsze połączenie – kisiel – jabłko, porzeczka, malina, okazało się super. Zyskało również uznanie Natalii, które akurat mnie odwiedziła. Zachęcona sukcesem debiutanckiego kisielu stworzyłam kolejny – pachnący szarlotką. Z myślą o Lucy, która jest wielką fanką szarlotek. I znów świetnie wyszło 🙂 Jak się okazuje taki kisiel to rewelacyjny deser dla dorosłych. Jest zupełnie inny od tych dostępnych w torebkach – składa się przecież z owoców i soków, a nie wody i aromatu. Polecam!

Korzenny kisiel jabłkowy Kisiel szarlotkowy dla Lucy – jabłkowo-brzoskwinowy

  • 1 duże jabłko
  • ok. 1 szklanka wody
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki
  • sok z połowy cytryny
  • koncentrat soku jabłkowego – do smaku
  • cynamon lub przyprawa korzenna w młynku – do smaku
  • mąka ziemniaczana (ok. 2 płaskie łyżki)

    Jabłka obierz ze skórki, pokrój w duże cząstki i rozgotuj z dodatkiem wody. Dodaj brzoskwinie i zmiksuj całość blenderem na gładkie puree. Dodaj sok z cytryny, koncentrat soku jabłkowego oraz przyprawy. Zagęść mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.

    Domowy-kisiel-jabłkowy

    Lucy-z-Alą-2_DSC_6752-a

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*