Polędwiczki wieprzowe podane w sosie serowym, z risotto z włoskiej mieszanki ziaren (ryżu, kaszy jaglanej i kaszy gryczanej niepalonej) i warzywami: korniszonami i papryką konserwową w musztardzie (połączenie zainspirowane ostatnim obiadem w City Center) oraz klasycznej surówce z kapusty kiszonej i marchewki. Super obiadek!
Oczywiście polędwiczki można podać z ziemniaczkami lub makaronem, a także z innymi warzywami – np. buraczkami na ciepło, marchewką i groszkiem, szpinakiem itp.
Polędwiczki w sosie z gorgonzolą
- 2 polędwiczki wieprzowe
- tłuszcz do smażenia
- 100 ml śmietanki 18%
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 g sera gorgonzola
Risotto (proporcje na oko)
- masło klarowane
- 2 pory
- ryż do risotto lub mieszanka do risotto
- bulion warzywny lub drobiowy + woda
Ogórki w musztardzie:
- ogórki konserwowe (u nas z chili) lub kiszone
- musztarda francuska
- musztarda miodowa
- pieprz czarny
Surówka z kapusty kiszonej:
- kapusta kiszona
- marchewka
- jabłko (boskop)
- olej lniany
- pieprz czarny
Polędwiczki w sosie z gorgonzolą: Polędwiczki umyj i oczyść. Pokrój na kilkucentrymetrowe kawałki. Podsmaż na niewielkiej ilości oleju, następnie zalej wodą i duś pod przykryciem do miękkości – ok. 1-2 godz. Dodaj obie mąki połączone ze śmietanką i 100-200 ml wody oraz ser. Mieszaj do powstania gładkiego sosu.
Risotto: Rozgrzej masło i podsmaż na nim pokrojony w talarki por. Dodaj ryż i lekko przesmaż. Następnie zalej białym winem. Gdy odparuje dodawaj porcjami bulion, a potem wodę, do miękkości ryżu.
Ogórki w musztardzie: Pokrój ogórki na ćwiartki, a paprykę w drobną kostkę. Wymieszaj z obiema musztardami. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Surówka z kapusty kiszonej: Pokrój kapustę, a marchewkę i jabłko zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj olej lniany i wymieszaj. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
Zajadaj wszystko razem!