Letnie grillowanie większości z nas kojarzy się z kiełbasą, karkówką czy kaszanką. Istnieje jednak całe mnóstwo oryginalnych potraw, które można przyrządzić w ten sposób.
Szaszłyki z kurczaka w paście z papryki z sosem kokosowym
Składniki:
- 0,5 kg piersi z kurczaka
- 1 zielona papryka
- 0,5 cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka posiekanego imbiru
- 1 pęczek mięty
- 1 pęczek kolendry
- 5 łyżek mleka kokosowego
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Mięso myjemy i osuszamy.
- Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne, oprószamy solą i smarujemy oliwą. Grillujemy przez około 10 minut, aż skórka zmięknie i ściemnieje. Zawijamy w woreczek foliowy.
- Po kilku minutach wyjmujemy i usuwamy skórkę. Paprykę kroimy na kawałki, łączymy z czosnkiem, połową imbiru, połową listków mięty i kolendry, sokiem z limonki, oliwą, solą i pieprzem. Blendujemy.
- Tak przyrządzoną pastę rozsmarowujemy na mięsie.
- Następnie zawijamy piersi z kurczaka w roladki, kroimy w poprzek i nadziewamy na patyczki w miejscu łączenia.
- Skrapiamy oliwą i pieczemy na grillu po około 5 minut z każdej strony.
- Sos, który świetnie uzupełni smak szaszłyków przyrządzimy blendując cukinie, miętę, kolendrę, imbir, mleko kokosowe, sól oraz pieprz.
Wejdź na www.przepisy.pl i sprawdź co jeszcze można przygotować na grillu.
Owoce z grilla
Na grillu z powodzeniem przyrządzić możemy owoce takie, jak:
Mango
– przekrawamy je na pół i nacinamy miąższ w kratkę. Powierzchnię każdej połówki przypiekamy przez około 5 minut. Możemy je wcześniej posypać brązowym cukrem.
Arbuz
– kroimy go w plastry, smarujemy miodem i kładziemy na grillu na 5 minut. Dobrze smakuje zarówno solo, jak i w roli składnika sałatki z fetą, świeżą bazylią, oliwkami i sokiem z limonki.
Owoce jagodowe
– truskawki, jagody, jeżyny, borówki lub maliny mieszamy z cukrem oraz sokiem z cytryny i wykładamy na folię aluminiową. Zawijamy boki tak, by sok nie wypłynął z nich. Po około 10 minutach serwujemy je z lodami, goframi lub naleśnikami.
Brzoskwinie
– przekrawamy owoce na pół, wyjmujemy pestki i każdą połówkę nacieramy masłem. Grillujemy przez około 4 minuty z każdej strony i serwujemy z lodami. Równie dobrze będą one smakowały w towarzystwie ulubionych mięs.
Banany
– delikatnie nacinamy je wzdłuż i w miejscach nacięcia umieszczamy kostki czekolady. Grillujemy 3 minuty. Zjadamy solo lub z lodami i bitą śmietaną.