Marzenia o szczupłej sylwetce wcale nie muszą być aż tak nierealne, jak często może się nam wydawać. Niekiedy wcale nie potrzeba katorżniczych ćwiczeń oraz drakońskiej diety. We wszystkim potrzebny jest bowiem przede wszystkim umiar.
Jak zatem zrzucić zbędne kilogramy? Warto jeść zdrowe i wartościowe produkty, które wspierają odchudzanie. Poniżej zaprezentuję Wam kilka całkowicie naturalnych artykułów spożywczych, które powinny się znaleźć w Waszej diecie od dziś.
Zdrowy rozsądek i zasada złotego środka
Żadna przesada nie jest dobra i we wszystkim trzeba zachować właściwe proporcje. Tak samo jest z odchudzaniem. Aby osiągnąć najlepsze efekty, postawienie tylko na dietę lub wielogodzinne sesje na siłowni zdecydowanie nie wystarczy – trzeba zrobić znacznie więcej.
Jeśli bowiem chcemy pozbyć się nadwagi oraz zawalczyć o dobrą kondycję i zdrowie, należy całkowicie zmienić tryb życia, sposób odżywiania, wprowadzić rozsądną aktywność fizyczną. A także wyeliminować szereg przyzwyczajeń i małych grzeszków, jak choćby podjadanie między posiłkami, zajadanie chipsów podczas wieczornego seansu filmowego, czy spędzanie całych dni i nocy przed ekranem telewizora, laptopa lub telefonu.
Wszystko trzeba zacząć od zmiany małych i dużych nawyków, również w kwestii właściwego odżywiania się. Należy jeść regularne zdrowe, niewielkie posiłki 4-5 razy dzienne, dopasowując je do zapotrzebowania naszego organizmu. Każdy jest bowiem inny, lubi nieco inne smaki oraz potrzebuje innej ilości kalorii dla optymalnego funkcjonowania.
Żeby dieta była w zdrowa i wartościowa, warto skonsultować się z dietetykiem, który pomoże zbudować prawidłowy jadłospis oraz będzie wspierał w pierwszych krokach na drodze do nowego, zdrowego życia.
Już na samym początku walki o dobrą kondycję i piękną sylwetkę, powinniśmy wiedzieć, że istnieje naprawdę sporo produktów spożywczych, które są naturalnymi sprzymierzeńcami odchudzania. Co to takiego i kiedy warto je jeść? Poniżej zaprezentuję 7 produktów spożywczych, które powinny na dobre zagościć w Waszych kuchniach.
1. Razowy chleb
Rezygnacja lub znaczące ograniczenie białego pieczywa jest jednym z najważniejszych przykazań, które powinniśmy wprowadzić do naszego jadłospisu. Warto w zamian sięgać po chleb razowy, pełnoziarnisty, który jest bogatym źródłem witaminy E oraz z grupy B, a także błonnika.
Wybierajmy produkty o dużej zawartości witamin i minerałów oraz wyróżniające się jak najniższym indeksem glikemicznym, co pozwoli utrzymać przez długi czas uczucie sytości oraz nie doprowadzi do nagłych zmian poziomu glukozy we krwi.
2. Komosa ryżowa
Inkowie nazywali ją „Matką zbóż”. Obecnie zdobywa również europejski rynek, coraz częściej goszcząc na naszych stołach. Można ją znaleźć w sklepach stawiających na zdrową i sprawdzoną żywność, jak choćby SklepAgnex.pl. Często występuje w sprzedaży również pod nazwą quinoa.
Zboże to posiada zdecydowanie więcej białka niż pozostałe znane gatunki, a także jest bogatym źródłem błonnika, który jest niezmiernie ważny dla prawidłowej pracy jelit oraz całego układu pokarmowego.
3. Orzechy
Powszechnie mówi się, że orzechy tuczą. I jest to jak najbardziej prawda. Cóż zatem robią w naszym zestawieniu? Wszystko zależy bowiem od proporcji. Orzechy są bogatym źródłem witamin, białka, błonnika oraz kwasów tłuszczowych. Pomagają też w redukcji masy ciała. Trzeba tylko pamiętać o tym, żeby stosować je jako zdrową przekąskę i zjadać raptem kilka sztuk, zamiast pełnych garści.
4. Papryczka chili
Znajdująca się w papryczce chili kapsaicyna odpowiada za jej ostry smak. Warto jednak wiedzieć, że wpływa ona także na ograniczenie apetytu oraz przyspieszenie metabolizmu. Dlatego świetnie przydaje się, jeśli chcemy jeść mniej i skutecznie się odchudzać.
5. Grejpfrut
O grejpfrucie w dietach odchudzających powiedziano już naprawdę sporo. Nie jest to owoc o magicznych właściwościach, jednakże stanowi bogate źródło witamin oraz błonnika, ukrytego w białej błonce tuż pod skórką.
Grejpfrutem można szybko się najeść, a sam owoc także hamuje apetyt oraz wspomaga organizm w redukcji tkanki tłuszczowej odkładającej się na nogach, pośladkach i biodrach.
6. Herbata
Regularne picie czerwonej i zielonej herbaty pozytywnie wpływa na zdrowie i kondycję. Oczywiście nie można przesadzić z jej ilością.
Czerwona herbata ogranicza wchłanianie tłuszczu, a zielona wspiera trawienie, dlatego warto ją pić zwłaszcza po posiłkach.
7. Mięso
Mięso stanowi cenne źródło witamin oraz białka. Należy jednak wybierać chude odmiany, a najlepiej sięgać głównie po drób. Białko wspiera metabolizm oraz stanowi główny budulec naszego organizmu.
Z chudego indyka można wyczarować naprawdę wiele ciekawych dań, które zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia.
Zdrowa żywność – co należy jeść?
Powyżej przedstawione produkty bynajmniej nie wyczerpują tematu i jestem pewna, że moglibyśmy jeszcze dopisać wiele innych przykładów.
Wybierając produkty do naszej zdrowej diety, musimy zawsze pamiętać o jednej rzeczy – decydujmy się na składniki wartościowe, pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Dzięki temu zyskamy pewność, że dostarczamy naszemu organizmowi wszystkiego, czego potrzebuje – bez sztucznych, chemicznych dodatków i konserwantów.
Dbajmy o siebie z głową, zdrowo się odżywiajmy i wykorzystujmy skarby wprost z natury do przygotowywania pełnowartościowych, pysznych i zróżnicowanych pomysłów. Z przedstawionych w dzisiejszym tekście składników można przecież wyczarować wiele różnych i aromatycznych dań dla każdego smakosza, który pragnie jeść zdrowo i dietetycznie.
Ja już mam kilka swoich pomysłów, a Wy? Co ciekawego ugotowalibyście z przedstawionych siedmiu, wspaniałych składników?
Super, dzięki za wskazówki!