Po prostu zwykłe kopytka/szagówki. Dobrze wychodzą również z mąką pełnoziarnistą. Do ciasta można dodać zioła (np. lubczyk, koperek), albo Przyprawę w mini Kostkach Pietruszka Knorr. Z poniższego przepisu można zrobić też włoskie gnocchi (odpowiednio formując kluseczki) i podawać z sosem pomidorowym, grzybowym, serowym, pesto, itp.
- 500 g puree ziemnaczanego
- 150 g mąki (pełnoziarnistej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
Z podanych składników wyrób gładkie ciasto. Uformuj walce i krój „na szagę”. Gotuj w osolonej wodzie, ok. 3-5 min od momentu wypłynięcia. W wersji tradycyjnej (mojej mamy) podawaj z duszoną kapusta kiszoną z kiełbasą, doprawioną liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem. Kluseczki świetnie się też komponują z pesto (zobacz przepis na kopytka z pesto i rukolą), fetą i ciepłymi pomidorami czy gulaszem.
Moja mama często biały ser dodawała do kopytek. Bardzo smak to urozmaicało 🙂 Tym postem zainspirowałaś mnie do zrobienia kopytek. Mam za dużo ziemniaków w domu i właśnie się zastanawiałam co z nimi zrobić. Muszę chyba jednak do polskiego sklepu zawitać po biały ser.
[…] mąki razowej i po ostatniej pizzy razowej bez zagniatania, stworzyłam kopytka. Miały to być zwyczajne szagówki, nieekspermentalne, z gotowym pesto rosso i kurczakiem z woreczka Knorr’a w uwielbianej […]