Dieta niskotłuszczowa jest uważana za jedną z bardziej zbilansowanych diet, ponieważ skupia się nie tylko na utracie wagi, ale również kondycji serca i długowieczności. Dieta skupia się wokół ograniczenia zawartości tłuszczu całkowitego, niezdrowych tłuszczy i cholesterolu. Możesz również obniżyć poziom cholesterolu, zwiększając ilość błonnika w diecie. Błonnik rozpuszczalny to rodzaj błonnika, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
Dieta niskotłuszczowa jest polecana przede wszystkim osobom:
- z wysokim cholesterolem,
- z problemami trawiennymi,
- z otyłością
- z chorobami układu sercowo-naczyniowego
Pamiętajmy jednak, że ta dieta nie jest rozwiązaniem dla wszystkich. Warto skonsultować jej zastosowanie z lekarzem, jeżeli cierpisz na:
- problemy hormonalne,
- niedobory witamin, które rozpuszczają się w tłuszczach,
- nietolerancję dużej ilości węglowodanów.
Dieta nie jest również zalecana młodzieży i dzieciom w okresie dojrzewania.
Rodzaje tłuszczy i jak je rozróżnić?
Ogranicz niezdrowe tłuszcze. Dieta bogata w cholesterol, tłuszcze nasycone i tłuszcze trans może powodować niezdrowy poziom cholesterolu, a to zagraża zdrowiu Twojego serca.
- Cholesterol znajdziesz w mięsie, jajach i nabiale.
- Tłuszcze trans stosuje się w smażonych i pieczonych produktach spożywczych.
- Tłuszcze nasycone znajdują się w maśle, serze, lodach, pełnym mleku i oleju palmowym. Tłuszcze nasycone znajdują się również w mięsie, takim jak wołowina, wieprzowina czy wyroby mięsne.
Zastąp pokarmy bogate w tłuszcze nasycone i trans pokarmami bogatymi w zdrowe tłuszcze. Obniżysz w ten sposób wysoki poziomu cholesterolu.
- Tłuszcze wielonienasycone są dla człowieka niezwykle ważne. Znajdziesz je w olejach roślinnych, takich jak olej sojowy lub kukurydziany.
- Tłuszcze omega-3 mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, znajdują się w rybach, takich jak łosoś, śledź, pstrąg i tuńczyk. Poza tym szukaj ich w orzechach włoskich, siemieniu lnianym i oleju rzepakowym.
- Tłuszcze jednonienasycone: znajdują się w awokado, orzechach i olejach roślinnych, takich jak oliwa, olej rzepakowy i słonecznikowy.
Co powinniśmy ograniczyć?
W diecie niskotłuszczowej występują składniki, których powinniśmy unikać lub całkowicie ograniczyć. Zasadą jest wykluczenie z menu wysokotłuszczowych składników, które mogą powodować wzrost wagi. Co więcej, te składniki w dużej mierze są powodem wielu chorób.
- Słone przekąski, takie jak chipsy, krakersy i popcorn,
- Wypieki o dużej zawartości tłuszczu, takie jak herbatniki, rogaliki, pączki i ciasta,
- Smażone mięso,
- Masło i margaryna,
- Olej kokosowy i palmowy
Wybieraj produkty, które zawierają mniej niż 30% kalorii z tłuszczu. Staraj się wybierać niskotłuszczowe lub beztłuszczowe produkty mleczne. Pamiętaj, że beztłuszczowe nie oznacza bezkaloryczne. Te produkty nadal zawierają kalorie, a zbyt duża ilość kalorii może prowadzić do nadprogramowych kilogramów. Staraj się przygotowywać swój jadłospis na kilka dni do przodu, to ułatwi przestrzeganie zasad na diecie niskotłuszczowej, a codziennie gotowanie stanie się przyjemnością, a nie obowiązkiem. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz na https://twojspozywczy.pl/gazetki-promocyjne/gazetka-lidl/.