Sałatka z klopsikami? Tak, dla mnie to też nowość. Pomysł okazał się bardzo dobry, kuleczki świetnie smakowały i ładnie wyglądały. Ich robienie było jednak trochę pracochłonne. Niemniej ostateczne dzieło zyskało uznanie moje i Artura. A potem w całości zniknęło. Kapitalną nazwę Cezar – Klopsik mógł wymyślić tylko A. 🙂
- sałata (masłowa i lodowa)
- kukurydza z puszki
- klopsiki z polędwicy wieprzowej (1 mała, ok. 200-gramowa polędwiczka, 1/2 jajka, 3 łyżeczki przyprawy do gyrosa)
- Fix Knorr sałatka Cezar (sos + grzanki czosnkowe)
- jogurt naturalny i/lub majonez do sosu sałatkowego
Przygotuj klopsiki. W tym celu rozdrobnij mięso w malakserze. Dodaj jajko i przyprawy. Uformuj malutkie kuleczki (użyłam amerykańskiej miarki ½ łyżeczki) i podsmaż na oliwie (u mnie takiej po suszonych pomidorach). Wyłóż na porwaną na kawałki sałatę oraz kukurydzę. Polej sosem przygotowanym z 3 łyżek jogurtu i 1 łyżeczki majonezu. Udekoruj grzankami.