Prawie klasyczna kapusta z pomidorami. Prawie, ponieważ jest wyraźnie lżejsza niż ta serwowana u babć. Bez żadnych zasmażek, z niewielką ilością tłuszczu, za to z dużą ilością smaku. Świetna w towarzystwie wszelkich dań obiadowych, grillowanych mięs, czy ewentualnie parówek lub kiełbasek.
Dla urozmaicenia, do poniższego przepisu można dodać cebulę, czosnek, natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, itp.
- 400 g młodej kapusty
- 1 łyżeczka vegety
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka margaryny do smażenia
Poszatkuj drobno kapustę i przesmaż, ok. 3-5 min. Dopraw vegetą. Podlej wodą i duś na małym ogniu, 15-20 min. Dodaj przecier pomidorowy, cukier, świeżo mielony pieprz i sól, jeśli uważasz, że jest taka potrzeba (vegeta już ją zawiera).
Nie jadłam nigdy.
Ale ciekawa jest, to muszę jej przyznać ;]