Młoda kapusta z pomidorami w wersji light

Prawie klasyczna kapusta z pomidorami. Prawie, ponieważ jest wyraźnie lżejsza niż ta serwowana u babć. Bez żadnych zasmażek, z niewielką ilością tłuszczu, za to z dużą ilością smaku. Świetna w towarzystwie wszelkich dań obiadowych, grillowanych mięs, czy ewentualnie parówek lub kiełbasek.

Dla urozmaicenia, do poniższego przepisu można dodać cebulę, czosnek, natkę pietruszki, koperek, szczypiorek, itp.

  • 400 g młodej kapusty
  • 1 łyżeczka vegety
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • odrobina świeżo mielonego pieprzu
  • 1/2  łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka margaryny do smażenia

Poszatkuj drobno kapustę i przesmaż, ok. 3-5 min. Dopraw vegetą. Podlej wodą i duś na małym ogniu, 15-20 min. Dodaj przecier pomidorowy, cukier, świeżo mielony pieprz i sól, jeśli uważasz, że jest taka potrzeba (vegeta już ją zawiera).

1 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*