Muffiny czekoladowe z wiśniami

Przedstawione muffiny czekoladowe to moja całkiem udana kreacja stworzoną na prośbę Mamy. Są puszyste, wilgotne i bardzo długo pozostają świeże. Powstały na podstawie przepisów z delish, portalu Moje Ciasto oraz blogu Moje Wypieki.

Muffiny-czekoladowe-z-wiśniami
Muffiny czekoladowe z wiśniami
  • 1.5 szklanki mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka z 1,5 łyżeczki białego octu, maślanka lub kefir
  • 1 szklanka wiśni z kompotu
  • 100 g mlecznej czekolady

Wymieszaj wszystkie suche składniki. Połącz mikserem olej z cukrem. Dodaj jajko i olejek waniliowy, a następnie na przemian mleko i mąkę. Wmieszaj wiśnie oraz czekoladę. Piecz ok. 20 min. w 170 st.C.

To wersja z mlekiem i octem, powyżej z maślanką.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*