Przedstawione muffiny czekoladowe to moja całkiem udana kreacja stworzoną na prośbę Mamy. Są puszyste, wilgotne i bardzo długo pozostają świeże. Powstały na podstawie przepisów z delish, portalu Moje Ciasto oraz blogu Moje Wypieki.
- 1.5 szklanki mąki
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szklanki mleka z 1,5 łyżeczki białego octu, maślanka lub kefir
- 1 szklanka wiśni z kompotu
- 100 g mlecznej czekolady
Wymieszaj wszystkie suche składniki. Połącz mikserem olej z cukrem. Dodaj jajko i olejek waniliowy, a następnie na przemian mleko i mąkę. Wmieszaj wiśnie oraz czekoladę. Piecz ok. 20 min. w 170 st.C.
To wersja z mlekiem i octem, powyżej z maślanką.