Błyskawicznie przygotowane ciasteczka jako poczęstunek dla kierownictwa „Kompasu” na Obozie Kuchni Artystycznej. Improwizowane, ze składników, które akurat miałyśmy pod ręką. Powstały dosłownie w kilkanaście minut, po bloku kręcenia programów kulinarnych. „Moje dziewczyny” kolejny raz spisały się na medal 🙂
Za inspirację posłużył nam mój przepis na ciastaczka ANZAC i truskawki pod kokosową kruszonką.
Poniżej aranżacja Marty
- 125 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki + szczypta soli
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 jajko
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
W dość dużym garnku roztop masło. Osobno wymieszaj wszystkie suche składniki: cukier, mąkę, sól, płatki owsiane, wiórki kokosowe i sodę. Połącz z roztopionym masłem. Wbij jajko, dodaj pokrojoną na małe kosteczki czekoladę. Wyłóż do okrągłej tortownicy i piecz ok. 20 min w 180 st. C.
Po wystudzeniu podziel na trójkąty i udekoruj. Np. kremem z serka mascarpone i twarożku waniliowego, musem z malin, Nutellą, świeżymi owocami jagodowymi, liściami mięty, skórką z limonki, itp.
Aranżacja Michaliny N.
Aranżacja Dominiki
Aranżacja Michaliny G.
Aranżacja Gosi
I would love to try this one, hopefully someday 🙂
I can make them for you anytime 🙂
I will remember the offer, Thanks 🙂