Tosty francuskie przygotowane na śniadanie dla Marty, uczestniczki Obozu Kuchni Artystycznej, która obchodziła w poniedziałek urodziny. Nie mogłam się powstrzymać by ich odrobinę nie urozmaicić, stąd dodatek sezamu. Efekt, w mojej opinii, był rewelacyjny. Dodatek pysznych suszonych pomidorów dopełnił dzieła. Na talerzu jubilatki pojawiły się też słodkie tosty – z kremem czekoladowym i migdałami.
- pieczywo
- jajko
- mleko
- sezam
- ser żółty
- suszone pomidory
W mieszaninie roztrzepanego jajka z odrobiną mleka obtocz kromki chleba. Posyp sezamem i usmaż z jednej strony na złoty kolor. Przewróć, umieść na wierzchu tosta plasterek sera i suszone pomidory oraz drugi plasterek sera. Przykryj patelnię i smaż drugą stronę tosta, jednocześnie roztapiając ser. Podawaj np. ze świeżą sałatką z pomidorów.
Marta i koleżanki, które przygotowały jej urodzinowe śniadanie.
Bardzo smacznie wyglądają 🙂