Kolejna propozycja Obozu Kuchni Artystycznej zaprezentowana podczas pokazu finałowego. Lekko słodka marchewka idealnie pasowała do wyrazistych dipów – czosnkowego i z sera pleśniowego. Ten ostatni zrobił szczególną furorę, głównie wśród kadry. Mnie również bardzo smakował. Dipy świetnie komponowały się również z pieczonym kurczakiem.
- dip serowy: ser z niebieską pleśnią, jogurt naturalny, odrobina majonezu, sól, pieprz, cukier
- dip czosnkowy (taki jak do sałatki z brokułami i fetą): jogurt, majonez, czosnek, sól, pieprz, cukier
- papryka, marchewka, ogórek
- filet z kurczaka
- jajko
- przyprawy: sól, pieprz, chilli, bazylia, oregano
- płatki kukurydziane
- sezam
- kiełki lucerny i soi do dekoracji
Przygotuj dipy przez wymieszanie wymienionych składników i doprawienie do smaku.
Warzywa pokrój w słupki i ładnie wyłóż na talarze, dekorując kiełkami soi i lucerny. Kurczaka umyj, oczyść, pokrój na niewielkie kawałki. Otocz w przyprawach i jajku, a następnie panierce z płatków kukurydzianych lub sezamu. Wstaw do piekarnika na ok. 15-20 min. Podawaj z dipami.
Obok słupków z warzyw i nuggetsów na naszym „pokazowym” stole pojawiły się owoce pod granolą rodzynkowo-fistaszkową i przepiękny kremowy sernik z mascarpone.
[…] się niesamowicie. Jak i cały bufet, który przygotowałyśmy. Na stole znalazły się m.in. warzywa z dipami (czosnkowym, z serem pleśniowym i curry), nuggetsy z kurczaka, półkruche tartaletki czy owoce […]
[…] sałatkowy lazurowy (z przepisu na dip z serowy lub z paczki „Sałatka lazurowa […]
[…] Słupki z warzyw i nuggetsy z dipami […]