Szybciutkie placki zaserwowane mamie na drugie śniadanie. Nieco podobne do placków z kukurydzy, które niedawno miałam okazję poznać. Idealnie pasowały do wyrazistej w smaku fety i pomidorków z cebulką. Odgrzewane z żółtym serem, w towarzystwie ketchupu i sałatki lazurowej z ogórkiem i wędzonym kurczakiem też były smaczne.
- 2 szklanki mrożonego groszku (300 g)
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- do podania np. ser feta z jogurtem i sałatka z pomidorów
Ugotuj groszek w osolonej wodzie. Roztrzep jajka z mlekiem, dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Połącz z ugotowanym groszkiem. Smaż placuszki na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego oleju. Podawaj z serem feta wymieszanym z gęstym jogurtem naturalnym. Opcjonalnie również z dowolną świeżą sałatką, np. z pomidorów.
Inną ciekawą wersję placków/kotletów z groszku znalazłam tutaj. Myślę, że jest warta przetestowania w przyszłości.
O, zielony groszek!
Oj groszek, szukam groszku świeżego, ale ni ma:(