W Krainie Smaku

Czekoladowe cookies z lentilkami

Czekoladowe cookies, z typową popękaną powierzchnią. Posłużyły mi za słodki upominek. Wyglądały i smakowały idealnie! Były mocno czekoladowe i lekko ciągnące się, czyli o teksturze tzw. „chewy cookies”. Przepis zaimprowizowałam, na podstawie doświadczeń z klasycznymi chocolate chip cookies.

Mąkę wymieszaj z sodą, kawą i kakao. Stop masło, dodaj oba cukry i czekoladę. Podgrzewaj na niewielkim ogniu do momentu otrzymania gładkiej masy. Po przestudzeniu dodaj do niej jajko, a następnie wmieszaj suche składniki. Wykładaj porcje ciasta (lekko spłaszczone kulki) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciastkach możesz ułożyć czekoladowe cukierki. Piecz w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem) 12-14 minut w zależności od wielkości ciastek. Mnie z tej porcji wyszły 4 duże i 8 mniejszych. Pamiętaj by wyciągnąć ciastka w momencie gdy zaczną być chrupiące przy brzegach. W środku mogą wydawać się niedopieczone, ale muszą takie pozostać by utworzyły się na nich charakterystyczne spękania.

Na trzech większych ciachach ułożyłam lentilki tak by przypominały kwiaty.

Jedno ciastko przypominało guziczek.

Najlepsze w tych ciastkach było to, że mogłam je ładnie zapakować (wyglądało to lepiej niż na zdjęciu) i sprezentować kilku fajnym osobom 🙂