Kolejna wariacja na temat najlepszych w kosmosie chocolate chip cookies z America’s Test Kitchen. Bardzo udana 🙂
- 200 g masła
- 3/4 szkl. cukru Demerara
- 1/2 szkl. cukru kryształu
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii
- 1,75 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 150 g mlecznej czekolady
- 3/4 szkl. rodzynek zalanych rumem*
Rozpuść masło. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Wbij jajko i żółtko, dodaj ekstrakt z wanilii, a następnie mąkę wymieszaną z sodą i solą. Na końcu wmieszaj kawałki czekolady i rodzynki, wcześniej namoczone w rumie. Uformuj ok. 16 ciastek i piecz ok. 12-15 min. Wyciągnij gdy zaczną się brązowić przy brzegach. Mogą się w tym momencie wydawać niedopieczone, ale z czasem nabiorą zwartej i lekko ciągnącej się konsystencji, a o taką właśnie chodzi.
* rodzynki możesz zastąpić dowolnymi orzechami.
[…] W Krainie Smaku O mnieRSS 28/08/2012Ciasteczka czekoladowe z lentilkamiw kategorii:Ciasta czekoladoweCiasteczkaWypieki słodkiekuchnia:Amerykańskaokazja:Przyjęcie dla dzieciCzekoladowe cookies, z typową popękaną powierzchnią. Posłużyły mi za słodki upominek. Wyglądały i smakowały idealnie! Były mocno czekoladowe i lekko ciągnące się, czyli o teksturze tzw. „chewy cookies”. Przepis zaimprowizowałam, na podstawie doświadczeń z klasycznymi chocolate chip cookies. […]