Cookies z rodzynkami w rumie

Kolejna wariacja na temat najlepszych w kosmosie chocolate chip cookies z America’s Test Kitchen. Bardzo udana 🙂

  • 200 g masła
  • 3/4 szkl. cukru Demerara
  • 1/2 szkl. cukru kryształu
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu w wanilii
  • 1,75 szkl. mąki
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 150 g mlecznej czekolady
  • 3/4 szkl. rodzynek zalanych rumem*

Rozpuść masło. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Wbij jajko i żółtko, dodaj ekstrakt z wanilii, a następnie mąkę wymieszaną z sodą i solą. Na końcu wmieszaj kawałki czekolady i rodzynki, wcześniej namoczone w rumie. Uformuj ok. 16 ciastek i piecz ok. 12-15 min. Wyciągnij gdy zaczną się brązowić przy brzegach. Mogą się w tym momencie wydawać niedopieczone, ale z czasem nabiorą zwartej i lekko ciągnącej się konsystencji, a o taką właśnie chodzi.
* rodzynki możesz zastąpić dowolnymi orzechami.

1 komentarzy

  1. […] W Krainie Smaku O mnieRSS 28/08/2012Ciasteczka czekoladowe z lentilkamiw kategorii:Ciasta czekoladoweCiasteczkaWypieki słodkiekuchnia:Amerykańskaokazja:Przyjęcie dla dzieciCzekoladowe cookies, z typową popękaną powierzchnią. Posłużyły mi za słodki upominek. Wyglądały i smakowały idealnie! Były mocno czekoladowe i lekko ciągnące się, czyli o teksturze tzw. „chewy cookies”. Przepis zaimprowizowałam, na podstawie doświadczeń z klasycznymi chocolate chip cookies. […]

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*