Kolejna wariacja na temat najlepszych w kosmosie chocolate chip cookies z America’s Test Kitchen. Bardzo udana 馃檪
- 200 g mas艂a
- 3/4 szkl. cukru Demerara
- 1/2 szkl. cukru kryszta艂u
- 1 jajko
- 1 偶贸艂tko
- 2 艂y偶eczki ekstraktu w wanilii
- 1,75 szkl. m膮ki
- 1/2 艂y偶eczki sody
- szczypta soli
- 150 g mlecznej czekolady
- 3/4 szkl. rodzynek zalanych rumem*
Rozpu艣膰 mas艂o. Dodaj cukier i dok艂adnie wymieszaj. Wbij jajko i 偶贸艂tko, dodaj ekstrakt z wanilii, a nast臋pnie m膮k臋 wymieszan膮 z sod膮 i sol膮. Na ko艅cu wmieszaj kawa艂ki czekolady i rodzynki, wcze艣niej namoczone w rumie. Uformuj ok. 16 ciastek i piecz ok. 12-15 min. Wyci膮gnij gdy zaczn膮 si臋 br膮zowi膰 przy brzegach. Mog膮 si臋 w tym momencie wydawa膰 niedopieczone, ale z czasem nabior膮 zwartej i lekko ci膮gn膮cej si臋 konsystencji, a o tak膮 w艂a艣nie chodzi.
* rodzynki mo偶esz zast膮pi膰 dowolnymi orzechami.
[…] W Krainie Smaku O mnieRSS 28/08/2012Ciasteczka czekoladowe z lentilkamiw kategorii:Ciasta czekoladoweCiasteczkaWypieki s艂odkiekuchnia:Ameryka艅skaokazja:Przyj臋cie dla dzieciCzekoladowe cookies, z typow膮 pop臋kan膮 powierzchni膮. Pos艂u偶y艂y mi za s艂odki upominek.聽Wygl膮da艂y i smakowa艂y idealnie! By艂y mocno czekoladowe i lekko ci膮gn膮ce si臋, czyli o teksturze tzw. „chewy cookies”. Przepis zaimprowizowa艂am, na podstawie do艣wiadcze艅 z klasycznymi chocolate chip cookies. […]