Cytrynowe ptasie mleczko

Klasyczne domowe ptasie mleczko, czyli połączenie śmietanki kremówki i galaretki. Doskonały deser na upały. Jak najbardziej można dodać do niego świeże owoce jagodowe albo podawać z innymi owocami, ewentualnie rozkruszonymi ciasteczkami (np. owsianymi).

  • 330 ml śmietanki 36%
  • 1 galaretka (użyłam galaretkę „na szybko”)
  • 1.5 szklanki wody
  • cukier puder
  • 1 łyżeczka olejku cytrynowego

Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Odstaw do przestudzenia. Śmietankę ubij na sztywną masę, pod koniec dodając cukier oraz olejek cytrynowy. Na koniec dodaj przestudzoną galaretkę i delikatnie wymieszaj. Rozlej do pucharków. Podawaj po schłodzeniu.

3 komentarzy

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*