Klasyczne domowe ptasie mleczko, czyli połączenie śmietanki kremówki i galaretki. Doskonały deser na upały. Jak najbardziej można dodać do niego świeże owoce jagodowe albo podawać z innymi owocami, ewentualnie rozkruszonymi ciasteczkami (np. owsianymi).
- 330 ml śmietanki 36%
- 1 galaretka (użyłam galaretkę „na szybko”)
- 1.5 szklanki wody
- cukier puder
- 1 łyżeczka olejku cytrynowego
Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie. Odstaw do przestudzenia. Śmietankę ubij na sztywną masę, pod koniec dodając cukier oraz olejek cytrynowy. Na koniec dodaj przestudzoną galaretkę i delikatnie wymieszaj. Rozlej do pucharków. Podawaj po schłodzeniu.
Proszę o taki pucharek :)! Tak smakowicie wygląda :)!
Zapraszam serdecznie! Proszę tylko o informację na kiedy przygotować 🙂
[…] Polecam też podobny deser – cytrynowe ptasie mleczko. […]