Jak już wspominałam w relacji z pierwszego półfinału BlogerChef’a, wydarzenie rozpoczęliśmy integracyjnie, od tzw. wieczorku hiszpańskiego. Czyli wspólnego przyrządzania tapas i innych smakołyków na jakie akurat przyszła nam ochota. Ja bawiłam się wcześniej upieczonym chlebkiem orkiszowym z suszonymi pomidorami. W jego stworzeniu pomógł mi piekranik Pangoumet De’Longhi. Miałam z nim do czynienia pierwszy raz, czego skutkiem był lekko spalony wierzch chlebka. Nie wpłynęło to jednak na jego smak i puszystość. Świetnie komponował się z pastą z suszonym pomidorów. A także z gotowym farszem pieczarkowym Ole!, który stanowił dla mnie smakowitą nowinkę.
Chleb z suszonymi pomidorami:
- 2 szklanki mąki pszennej orkiszowej typ 650
- 1 szklanka mąki pszennej typ 500
- 1 łyżeczka soli
- 50 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1.5 szkl mleka
- 1 słoik suszonych pomidorów Ole!
Umieść mleko w misie robota i podgrzej do 40 stopni. Dodaj drożdże oraz cukier. Po ok. 5 min dodaj mąkę wraz z solą. Zagnieć ciasto hakiem do pizzy. Pod koniec wyrabiania dodaj suszone pomidory. Wyłóż na blaszkę i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Piecz ok. 40 min w 180 st. C.
Składniki na pastę z suszonych pomidorów
- 1/2 słoika suszonych pomidorów Ole!
- 2 łyżki lekkiego serka śmietankowego
- dodatkowo oliwki czarne i zielone
Umieść pomidory i twarożek w blenderze i zmiksuj. Pastą smaruj kawałki pieczywa. Wbij oliwki wraz z wykałaczkami i podawaj.
Chlebek z suszonymi pomidorami zapiekałam też ze złotym lazurem. Połączenie lekko kwaskowego smaku pomidorów i intensywnego aromatu sera pleśniowego jest świetne! Polecam!
Nie zabrakło też klasycznego dodatku do kanapek – fety i suszonych pomidorów.
Robiłam również mini-zapiekanki na bagietkach z farszem pieczarkowym Ole! i serem żółtym. Żeby nie były takie „zwykłe” zwieńczyłam je czosnkiem włoskim w oleju Ole!
Farsz pieczarkowy spodobał się nie tylko mnie. Jola Perz-Straga wykorzystała go do drożdzowych pizza rolls na mące pełnoziarnistej. Smakowały wyśmienicie!
[…] pomidoryszynka parmeńskaDrukujDzieło Joli Perz-Stragi, które zaprezentowała podczas wieczorku hiszpańskiego, poprzedzającego I półfinał BlogerChef’a. Jej, podobnie jak mnie, spodobał się farsz […]
Pysznie to wszystko wygląda 🙂
Pasta z suszonych pomidorów była znakomita, ja już pozwoliłam sobie zamieścić ją u siebie przy wczorajszym przepisie na chlebek z czosnkiem. Kompozycja idealna.
uważam tę pastę za szał! :]
mam zamiar ją dzisiaj zrobić.
[…] okazał się całkiem, całkiem. Bardzo smakowały mi pizza rolls z jego udziałem, a także mini-zapiekanki na chlebie z suszonymi pomidorami. Dziś proponuję naleśniki. W wersji z mąką graham, która […]