Piekłam już chleb graham w foremce keksowej, graham z pestkami dyni bez formy, a teraz postanowiłam zrobić ten sam chleb w automacie. Wypiek z maszyny różnił się od tego z piekarnika. Był mniej zbity i wilgotny. Ale również dobry.
- 4 łyżki zakwasu żytniego
- 1 szklanka mąki żytniej razowej 2000
- 1 szklanka wody
- 1.5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1.5 wody
- 3 szklanki mąki graham 1850
- 1 szklanka mąki tortowej 450
Wymieszaj zakwas z wodą i mąką żytnią w formce z automatu. Ostaw w ciepłe miejsce na ok. 12h. Odłóż ok. 3-4 łyżki (na kolejny chleb) i wstaw do lodówki.
Do zaczynu dodaj sól, cukier, wodę i obie mąki. Ustaw program do wypieku chleba pełnoziarnistego o wadze 750 g. I to wszystko. Poczekaj jedynie aż chlebek się upiecze.
Piękny wyszedł Ci ten chlebek 🙂
Dziękuję 🙂
Nie ma to jak domowy chleb:)! U nas dzisiaj chleb z orzechami i rozmarynem….Zapraszam!
bardzo zachęcająco wygląda 🙂
Chleb wygląda bardzo smakowicie 🙂 i chciałabym go zrobić w automacie do pieczenia chleba, ale mam kilka pytań:
1. Co znaczy 1.5 wody (II cz. przepisu)?
2. Czy następny chleb piecze się tylko z tego zakwasu (3-4 łyżki) powstałego po 12 godz. odstania w cieple składników z I cz. przepisu przed pieczeniem chleba? Czy jeszcze trzeba dodać inny zakwas?
3. Czy można użyć drożdży zamiast zakwasu i w jakiej ilości?
1. Przepraszam za brak jednostki. Chodzi o szklanki. Już poprawiam.
2. Tak.
3. Nie próbowałam, więc nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie.
P.S. Chlebek był pyszny, więc polecam gorąco. Szczególnie z dodatkiem pestek dyni.
Bardzo dziękuję za odp. 🙂 jak wypróbuję, to dam znać jak mi wyszedł 😉
Chleb jest bardzo smaczny zupełnie inny niż na drożdżach Polecam wszystkim Bardzo dziękuję za przepis. 🙂