Tort (mój, Natalii, Pauliny i Emi), który powstał na urodziny Emi, w ramach zabawy z masą cukrową, kolorowymi barwnikami spożywczymi, wykrawaczkami, szprycami i innymi gadżetami cukierniczymi. Obok muffinków kokosowych z nutą pomarańczy. W mojej opinii biszkopt z dodatkiem migdałowego cukru smakował rewelacyjnie. Aromat migdałów był wyraźnie wyczuwalny i bardzo naturalny. Fajnie łączył się z bananem i bitą śmietaną, którą pokolorowałyśmy na żółto.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier migdałowy Gellwe
- 1 łyżeczka proszku
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Pozostałe składniki:
- wódka do nasączenia biszkoptu
- 2-3 banany
- 2 śmietanki kremówki
- cukier puder
- barwniki spożywcze w żelu
- masa cukrowa
Ubij białka na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Delikatnie wmieszaj żółtka, a następnie mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Wylej ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 st. C ok. 30-40 min, do tzw. suchego patyczka. Wystudź i przekrój biszkopt horyzontalnie na pół. Skrop oba blaty wódką. Na dolnej części umieść pokrojone banany oraz większość ubitej z cukrem pudrem śmietany. Resztę masy wyłóż na wierzch i dowolnie udekoruj tort. My zrobiłyśmy małe kleksy-gwiazdki na obwodzie tortu, a w jego środku umieściłyśmy kolorowe motylki z masy cukrowej i perełki cukiernicze. Z boku dokleiłyśmy kafle z masy cukrowej z wyciśniętymi literkami tworzącymi napis „EMI”.
[…] bufetowePrzyjęcie dla dzieciSmakowite prezentyDrukujMuffiniki, które powstały zaraz obok tortu urodzinowego Emi. W całej rozmaitości barw i dekoracji. Największą furorę zrobił cookie monster – z […]