Drożdżowe z dynią

Przepis z Kwestii Smaku. Dodałam jedynie nieco więcej cukru i pestek dyni. Ciasto miało ładny żółty kolor, smakowało jak słodka chałka. Okazało się wyśmienite z kremem czekoladowym/Nutellą.

  • 25 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • mała szczypta soli
  • 4 kopiaste łyżki gęstego purée z dyni
  • ok. 90 ml oliwy z oliwek
  • 3 garście  pestek dyni

Wymieszaj rozczyn z drożdży z resztą składników. Wyrabiaj w misce Tupperware (próbowałam ręcznie, ale ciasto było zbyt rzadkie, strasznie się lepiło). Umieść w foremce babkowej lub keksowej, odstaw na 30 min i upiecz. U mnie 35 min w 170 st.C.

Odpowiedz

Twój adres mailowy nie bedzie opublikowany.

Możesz użyć języka HTML w postaci takich tagów i atrybutów: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*