Dzieło Joli Perz-Stragi, które zaprezentowała podczas wieczorku hiszpańskiego, poprzedzającego I półfinał BlogerChef’a. Jej, podobnie jak mnie, spodobał się farsz pieczarkowy Ole! Użyła go do zmodyfikowanej wersji swojego konkursowego dania – pizza-rolls (na mące pełnoziarnistej).
Wersja oryginalna zawierała sosu włoski Winiary, suszoną bazylię, ser żółty, szynkę parmeńską i suszone pomidory.
Składniki na ciasto drożdżowe (z przepisu Joli):
- 2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 szklanka białej mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczka soli
- 200 ml wody
- 50 g drożdży
- 3 łyżki oleju
Składniki na farsz:
- farsz pieczarkowy Ole!
- szynka parmeńska
- FELISOS z suszonymi pomidorami Ole!
Połącz wodę z olejem, cukrem i solą. Lekko podgrzej. Dodaj drożdże i wymieszaj. Dodaj jajko i zamieszaj. Do misy robota kuchennego wsyp mąkę, dodaj zaczyn. Wyrabiaj ciasto za pomocą haka do pizzy kilka minut. Ciasto cienko rozwałkuj, tworząc prostokąt. Posmaruj sosem pieczarkowym. Wyłóż na całej powierzchni szynkę parmeńską, pokrojone w kostkę suszone pomidory i kosteczki sera feta. Zwiń ciasto, tworząc wałek, który następnie pokrój na ok. 3 cm plastry. Każdy kawałek układaj poziomo na blasze, w dość dużych odstępach. Wstaw roladki na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C. Podawaj gorące.
[…] pieczarkowy spodobał się nie tylko mnie. Jola Perz-Straga wykorzystała go do drożdzowych pizza rolls na mące pełnoziarnistej. Smakowały […]
smakowały pysznie, szczególnie na gorąco :]
[…] półfinału BlogerChef’a w Gniewinie, okazał się całkiem, całkiem. Bardzo smakowały mi pizza rolls z jego udziałem, a także mini-zapiekanki na chlebie z suszonymi pomidorami. Dziś proponuję […]
[…] na temat pasztecików jakie upiekła Jola Straga na I półfinale BlogerChef’a. Jej pizza rolls wypełniał farsz pieczarkowy, suszone pomidory i szynka parmeńska. Ja pozostałam przy […]