Nie ma jak pierogi! Dziś z wątróbką, cebulką i majerankiem. Podawane z kwiatami nasturcji, które wspaniale ożywiają talerz. I smakują.
Mój farsz składał się ze tylko ze zblendowanej wątróbki, cebuli i majeranku. Ale można wzbogacić go np. kaszą gryczaną, pieczarkami, bułką tartą czy zieloną soczewicą. A majeranek zastąpić ziołami prowansalskimi. Kombinujcie!
Ciasto na pierogi:
- 300 g mąki
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
Farsz z wątróbki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2 cebule
- sól, pieprz, świeży lub suszony majeranek
- olej do smażenia
- mleko do namoczenia wątróbki
- + nasturcje – do dekoracji i zjedzenia
Podgrzej mleko do ok. 60-70 st. C. Wymieszaj z mąką i wyrób ciasto.
Wątróbkę zalej mlekiem. Po ok. 30 min oczyść i podsmaż na oleju, wraz z posiekaną cebulą. Dopraw solą (pod koniec smażenia bo inaczej wątróbka stwardnieje), pieprzem i majerankiem. Gdy ostygnie rozdrobnij malakserem, blenderem lub przepuszczając przez maszynkę do mięsa. Wykładaj porcje farszu na koła wycięte z pierogowego ciasta. Zalep brzegi w ulubiony sposób. Gotuj we wrzątku ok. 5 min od momentu wypłynięcia. Podawaj z kwiatami nasturcji.
ciekawy farsz 🙂
Pyszny. Gorąco polecam 🙂
Uwielbiam wątróbkę – muszę sobie takie zrobic 🙂
bardzo mnie ciekawią takie wątróbkowe pierogi. lubię i pierogi i wątróbkę..
byłabym pewnie zadowolona.
Pozdrawiam!
Wątróbka z cebulą i majerankiem to mój ulubiony przepis na wątróbkę ale chętnie sprawdzę jak będzie smakować jako farsz….:)!
wątróbkę uwielbiam, zwałszcza z dużą ilością majernaku i cebula, ale farszu do pierogów z nije jeszcze nie robiłam:)))
Genialny pomysł. Lubię takie kombinacje, bo jak w moim przypadku dzieciaki kochają pierogi, a nie przepadają za wątróbką, więc w takim daniu na bank by smakowało. Kwestia tylko zestawienia smaku ziół, by im smakowało. Dziękuję. Pomysł już sobie zanotowałam. Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia
Możesz zrobić bez ziół. Wątróbka sama w sobie jest smaczna. Daj koniecznie znać czy dzieci zjadły 🙂
Bardzo ciekawy farsz i to mleko do ciasta:-) Ja robię z kefiru:-)
[…] i niedrogoPodczas ostatniej pierogowej akcji powstały nie tylko pierogi z wątróbką i majerankiem, ale także z serem. W wersji lekko egzotycznej – ze skórką limonki, podawane z physalis. […]
[…] pierogi z wątróbką i majerankiem […]
to ze wątróbka ma bardzo duzo witaminy C to wiadomo nawet więcej od cytryny.często robię pierogi dla dzieci . ja obgotowuje kawałki wątrobki wieprzowej .potem mielę jeszcze ciepła dodaje dość spory kawałek masła ono fajnie ją nawilży i miele z pęczkiem całym pietruszki nawet l z tymi młodymi łodyżkami .bo tam mnóstwo witaminy C. i świeżym majerankiem dosypuje troche suszonego .pieprz sól do smaku .wyrabiam masę .i robie pierozki takie fajne małe .sa naprawde dobre w smaku i nikt sie nie domyśla że to z watróbki takie smaczne .a robie je z względu na duża zawartośc witamin .Gotuje w wodzie i wrzucam kilka ziaren jałowca .wytwarza sie apetyczny aromat a ponad to polewam stopionym masełkiem .Polecam
Bardzo dziękuję za wskazówki!
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂